Pšenično-žitný kváskový chléb s celozrnnou moukou a semínky
Receptů na kváskový chléb je spousta, liší se pouze druhem mouky nebo přidanou tekutinou či přísadami v podobě semínek apod.
Tady je jeden, který jsem vymyslela podle své chuti.
Pšenično-žitný s grahamovou moukou a lněným semínkem.
Potřebujeme:
ROZKVAS:
30 g vypěstovaného žitného kvásku
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
Smícháme, dáme do sáčku, který necháme volně zavázaná a dáme na teplejší místo 10-12 hodin vykvasit.
DÁLE PŘIDÁME: do hotového rozkvasu
300 g pšeničné hladké mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky
300 g tekutiny ( v tomto případě použita voda z mozzarelly, kterou si vždy schovám a poté použiji, připomíná syrovátku)
Je možné, že tekutiny bude potřeba více, podle savosti mouky.
10 g soli
hrst lněných semínek
Zpracujeme v kompaktní, ne moc hutné těsto.
Opět dáme do sáčku a necháme 45 min kynout, poté těsto přeložíme, (podrobný postup je v receptu na základní kváskový chléb).
Toto zopakujeme ještě jednou na dalších 45 minut, pak přeložíme naposledy a necháme ještě 20 minut.
Vykynuté těsto , stočíme do ošatky. Překryjeme utěrkou, vlžíme opět do sáčku a ještě necháme cca hodinu nebo hodinu a pul kynout při pokojové teplotě.
Pak sáček více zavážeme a těsto necháme přes noc kynou v lednici.
Před samotným pečením, rozpálíme troubu i s plechem nebo kamenem na 250 stupňů , Když je trouba připravená vytáhneme těsto z lednice, vyklopíme na lopatu , můžeme naříznout a rychle vsuneme na rozpálený plech či kámen do trouby. Na prvních 5 minut na nejvyšší stupeň, je možno i zapařit. Poté otevřeme troubu a páru odvětráme, bochník můžeme i lehce orosit a pečeme cca dalších 35-40 minut.
Po vytažení z trouby můžeme chléb ještě orostit z rozprašovače, kůrka bude měkčí.
Dobrou chuť!