Jak si založit žitný kvásek

PŘÍPRAVA VLASTNÍHO ŽITNÉHO KVÁSKU. 14-TI DENNÍ.

 CO BUDEME POTŘEBOVAT ? :

VYŠŠÍ SKLENICE CCA 500 ML

POLÉVKOVÁ LŽÍCE

SILIKONOVÁ STĚRKA

MOUKA ŽITNÁ CELOZRNNÁ  (POZDĚJI ŽITNÁ CHLEBOVÁ)

VLAŽNÁ VODA

 IMG_20200610_115202

DEN 1. 

50 g žitná celozrnná mouka, 50 - 60 ml vlažné vody.

Ve vyšší sklenici smícháme výše uvedené ingredience na hustší těstíčko, tak aby se zapracovala všechna mouka. Stěrkou setřeme z okrajů i lžíce. (POZOR DO SKLENICE NIKDY NESAHEJTE RUKOU). Lehce přiklopíme a necháme 24 hodin na teplejším místě kvasit. Těsto po umíchání před kvašením viz obrázky níže. Gumička složí jako míra, jak kvásek nabíhá.

IMG_20200610_074750IMG_20200610_074858

 DEN.2.

Druhý den, po 24 hodinách je vidět jak nám kvásek krásně "bublinkuje" a vyběhl nad gumičku. Přidáme do něj 2 polévkové lžíce žitné celozrnné mouky a přibližně 2-3 lžíce vlažné vody. Opět vymícháme hustší těstíčko, setřeme z okrajů nádoby , lehce přiklopíme a dáme kvasit na teplé tmavé místo.

Na obrázcích vykynutý kvásek po 1 dni, konzistence a kvásek před dalším odpočinkem. Gumička posunuta o další kousek nahoru.

IMG_20200611_140153IMG_20200611_140253IMG_20200611_140325

DEN 3.

 Zopakujeme stejný postup jako den druhý a opět nechat na 24 hodin kvasit na teplém tmavém místě

.Na obrázcích vykynutý kvásek po 1 dni, konzistence a kvásek před dalším odpočinkem. Gumička posunuta o další kousek nahoru. 

(POZOR DO SKLENICE NIKDY NESAHEJTE RUKOU).

IMG_20200612_073938IMG_20200612_074148IMG_20200612_074245

 DEN 4.

Dnes našemu kvásku změníme mouku a sklenici. V tomto případě použita mouka žitná chlebová hladká a sklenice o objemu cca 300 ml.

IMG_20200613_080248

Z původního kvásku odebereme vrchovatou lžíci a přesuneme do nové čisté sklenice, přidáme 2 lžíce žitné chlebové mouky a asi 3 lžíce vody, aby nám vzniklo hustší kašovité těstíčko. Setřeme stěrkou ze lžíce a stěn sklenice (NIKDY NE PRSTEM) a přiklopíme víčkem. Opět necháme 24 hodin kvasit na tmavém teplejším místě.

zbylý kvásek můžeme přidat do jakéhokoliv těsta, případně s ním zahustit polévku nebo jej vyhodit. NESKLADOVAT!

IMG_20200613_080259IMG_20200613_080351IMG_20200613_080606IMG_20200613_080646

 DEN 5.

Od tohoto dne budeme vždy odebírat lžíci kvásku do nové, čisté sklenice.

Připravíme si sklenici o objemu cca 300 ml a opět odebereme lžíci kvásku. Dále pokračujeme stejně jako 4. den. Nakonec přiklopíme víčkem a zase necháme na 24 hodin kvasit.

IMG_20200614_125023IMG_20200614_125040

DEN 6.

Stejný postup jako 5. den. Na obrázcích: vykvasený kvásek (i pohled shora), konzistence po odebrání a smíchání a výška těstíčka ve sklenici před odpočinkem.

IMG_20200615_090338IMG_20200615_090351IMG_20200615_091329IMG_20200615_091401

 PÉČE O KVÁSEK OD 7 DNE :

Od sedmého dne je péče o kvásek téměř stejná, jen s rozdílem, že ho sledujeme již po 12-ti hodinách.

1. z vykvaseného kvásku z předchozího dne odebereme lžíci jak jsme zvyklí, dokrmíme, lehce přiklopíme a uložíme na místo se stálou teplotou.

2. po 12-ti hodinách kvásek zkontrolujeme.

a) pokud vidíme, že kvásek naběhl jen kousek a má bublinky, necháme jej kvasit dalších 12 hodin.

b) pokud vidíme, že kvásek vyběhl až nahoru, ale při pohledu do sklenice je dole, znamená, že je hladový a je potřeba jej nakrmit. To uděláme stejně jak jsme tvyklí od bodu 1. a opět uložíme a po 12-ti hodinách zkontrolujeme.

 

Tento postup opakujeme dalších 5 dní, po této době by kvásek měl vypadat asi takto:

 IMG_20200723_174216

velké bubliny a měl by vyběhnout nahoru a udržet se.

Takový kvásek je již připraven k pečení. (na rozkvas)

 

O skladování kvásku a co se zbylým kvasem se dozvíte zase v jiném článku.. :-)

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.