Quinoa červená / vážená 100g

Neohodnoceno
 

Sušená semena Quinoa červená mají velký obsah bílkovin. Chuťově se přizpůsobí ostatním ingrediencím. Obohatí jídelníček vegetariánům. Dále obsahuje vysoký podíl hořčíku a vitamínu B2. Je bohatá na minerály.

Dostupnost Skladem
22 Kč
   
Kód produktu 3546
Značka Milota s r. o.
Kategorie Obiloviny, luštěniny a výrobky z nich
 

Merlík čilský – Quinoa. Přirozeně bezlepková potravina.

Prastará vysokohorská pseudoobilovina Quinoa má původ v Jihoamerických Andách a je nazývána též jako " zázračné obilí Inků, matka všech obilnin ". Patřila mezi 3 základní plodiny starých civilizací v oblasti And ( kukuřice, brambory, Quinoa ). Nejde o klasickou obilninu, ale patří do skupiny Merlíků, jde o jednoletou bilinu dorůstající výšky až 2 metry. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm.. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny( (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin),... obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků.

Účinky Quinoa -merlíku čilského: detoxikace, protirakovinové účinky, antioxidant, při redukčních dietách, superpotravina, proti migrénám, prospívá ledvinám, prevence proti kardiovaskulárním onemocněním, vhodná pro sportovce, vegetariány a celiaky, podporuje růst svalové hmoty, prevence proti Osteoporóze, snižuje vysoký krevní tlak, působí jako prevnce rakoviny tlustého střeva, zklidňuje nervový systém, podporuje trávení a vyprazdňování, postupně do těla uvolňuje energii, pomáhá při cukrovce, přispívá výživě mozku

Použití: snídaňové směsi, saláty, pro zahuštění do polévek, pro různé kaše, rizota, kombinovat můžeme s ovocem i zeleninou, přílohy

Příprava: Quinoa vyniká svou jednoduchou přípravou. Vařte podobně jako rýži (2 díly vody na 1 díl Quinoy) po dobu 15-20 minut. Po uvaření se quinoa vyznačuje příjemně lehkou, nadýchanou strukturou a jemnou, lehce oříškovou chutí. K ochucení quinoy použijte jakékoliv koření či zeleninu. Smícháním s ovocem, medem, ořechy a (rostlinným) mlékem vznikne energeticky bohatá a přitom zdravá a chutná forma snídaně.

Výživové hodnoty na 100g:

Energetická hodnota 1 435 kJ / 343 kcal

Tuky: 5,0 g

z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g

Sacharidy: 60,8 g

z toho cukry 0,5 g

Bílkoviny: 13,8 g

Sůl: 0,02 g

Hmotnost 0.1 kg