Pšenično-žitný kváskový chléb s celozrnnou moukou a semínky

Receptů na kváskový chléb je spousta, liší se pouze druhem mouky nebo přidanou tekutinou či přísadami v podobě semínek apod.

Tady je jeden, který jsem vymyslela podle své chuti.

Pšenično-žitný s grahamovou moukou a lněným semínkem.

Potřebujeme:

ROZKVAS:

30 g vypěstovaného žitného kvásku

150 g žitné chlebové mouky

150 g vody

Smícháme, dáme do sáčku, který necháme volně zavázaná a dáme na teplejší místo 10-12 hodin vykvasit.

DÁLE PŘIDÁME: do hotového rozkvasu

300 g pšeničné hladké mouky

150 g pšeničné celozrnné mouky

300 g tekutiny ( v tomto případě použita voda z mozzarelly, kterou si vždy schovám a poté použiji, připomíná syrovátku)

Je možné, že tekutiny bude potřeba více, podle savosti mouky.

10 g soli

hrst lněných semínek

Zpracujeme v kompaktní, ne moc hutné těsto.

Opět dáme do sáčku a necháme 45 min kynout, poté  těsto přeložíme, (podrobný postup je v receptu na základní kváskový chléb).

Toto zopakujeme ještě jednou na dalších 45 minut, pak přeložíme naposledy a necháme ještě 20 minut.

Vykynuté těsto , stočíme do ošatky. Překryjeme utěrkou, vlžíme opět do sáčku a ještě necháme cca hodinu  nebo hodinu a pul kynout při pokojové teplotě.

Pak sáček více zavážeme a těsto necháme přes noc kynou v lednici.

Před samotným pečením, rozpálíme troubu i s plechem nebo kamenem na 250 stupňů , Když je trouba připravená vytáhneme těsto z lednice, vyklopíme na lopatu , můžeme naříznout a rychle vsuneme na rozpálený plech či kámen do trouby. Na prvních 5 minut na nejvyšší stupeň, je možno i zapařit. Poté otevřeme troubu a páru odvětráme, bochník můžeme i lehce orosit a pečeme cca dalších 35-40 minut.

Po vytažení z trouby můžeme chléb ještě orostit z rozprašovače, kůrka bude měkčí.

Dobrou chuť!

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.